Zawory odpowietrzające: czym są i czy są niezbędne do pakowania kawy?

Niezależnie od tego, czy prowadzisz palarnię kawy i wprowadzasz na rynek nową markę, czy masz już ugruntowaną markę, która chce użyć nowego lepszego opakowania, czy po prostu badasz różne opcje pakowania dostępne dla segmentu kawy, w pewnym momencie natkniesz się na termin zawory odpowietrzające.

Zawory do odgazowywania są ważną częścią pakowania kawy. Kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się, czym są, kiedy należy ich używać i jak bardzo są niezbędne do utrzymania świeżości i pełnego smaku Twojej kawy.

Co to jest zawór odpowietrzający?

Zawór odpowietrzający to jednokierunkowy wentyl, który pozwala ziarnom kawy i mielonej kawie powoli uwalniać dwutlenek węgla (CO2) i inne lotne gazy z torby, bez kontaktu z powietrzem na zewnątrz.

Podczas palenia kawy zachodzi szereg reakcji chemicznych. Wewnątrz ziaren powstają gazy, głównie CO2. Te gazy faktycznie dodają smaku kawie, ale problem polega na tym, że wydzielane są przez dłuższy czas. Po wypaleniu nagromadzony CO2 zaczyna powoli uwalniać się (większość w ciągu kilku dni). Ale może minąć kilka tygodni, zanim ten proces się zakończy.

Co dzieje się z całym tym gazem?

Wewnątrz: zawór do odgazowywania.

Zawór ma dwa kluczowe zadania: uwalnianie CO2 i odizolowanie od tlenu na zewnątrz. Ten proces zapobiega utlenianiu i przedłuża okres przydatności do spożycia.

Znaczenie zaworów odgazowujących wopakowaniach na kawę

Dlaczego torebki na kawę mają wentyle? Przyjrzyjmy się trzem głównym powodom, dla których zawory odgazowujące są tak ważne.

Zachowanie kształu opakowania

Zawór odpowietrzający pomaga utrzymać kształt opakowania kawy, umożliwiając wydostawanie się gazów. Gazy emitowane są po paleniu, a także nawet po zapakowaniu kawy. Jeśli gazy zostaną uwięzione wewnątrz opakowania, może to spowodować napompowanie lub wzdęcie torby lub saszetki. To nie tylko wygląda źle, ale może ostatecznie spowodować, że paczka pęknie lub zacznie przeciekać. Zawór odgazowujący pozwala, by gaz się wydostał na zewnątrz torby.

Maksymalizacja świeżości

Torebki na kawę z zaworem pomagają utrzymać świeżość kawy, pozwalając lotnym gazom na ucieczkę z torby, a jednocześnie zapobiegając wnikaniu innych gazów do opakowania. Przede wszystkim? Tlen. Gdy kawa na dłuższy czas zetknie się z tlenem, czerstwieje, co skraca jej termin przydatności do spożycia i negatywnie wpływa na smak. A więc zadaniem zaworu jest nie dopuszczanie do kontaktu z tlenem.

Zwiększanie efektywności opakowania

Użycie zaworów odpowietrzających zwiększa efektywność linii pakującej, pozwalając markom na szybkie pakowanie swojej kawy, zamiast czekania, aż wszystkie gazy zostaną uwolnione. W ten sposób kawa może być natychmiast pakowana z pewnością, że zawór odpowietrzający pozwoli wszystkim gazom uciec w sposób, który nie zaszkodzi opakowaniu ani samej kawie.

Kiedy zawory do odgazowywania nie są konieczne

Podczas gdy zawory do odgazowywania są dobrym pomysłem, jeśli chcesz zachować świeżość kawy, utrzymać kształt pakunku i nawet szybko zapakować kawę w swoim zakładzie, są sytuacje, kiedy nie są konieczne.

Jeśli tworzysz małe lub pojedyncze opakowania kawy, torebki do parzenia jednego dzbanka, kawę rozpuszczalną w saszetkach, lub inne małe rozmiary opakowań, możesz nie potrzebować zaworu odpowietrzającego. Przyczyną jest to, że tego typu produkty zazwyczaj są spożywane szybko, zanim tlen zdąży negatywnie wpłynąć na kawę.

Jednakże, jeśli pakujesz większe paczki, wysyłasz torby na cały kraj, albo sprzedajesz swoje produkty detalistom, zazwyczaj konieczny będzie zawór do odgazowywania. Zastanawiając się nad użyciem zaworu odpowietrzajacego, weź pod uwagę rozmiar torby lub saszetki na kawę, a także ilość czasu, która upłynie od momentu palenia do konsumpcji.

Nawiąż współpracę z odpowiednim dostawcą opakowań do kawy

W ePac oferujemy niestandardowe opakowania do kawy z zamknięciami typu reseal, zaworami odpowietrzającymi i warstwami barierowymi, które utrzymują wilgoć i tlen na zewnątrz, jednocześnie zabezpieczając aromat i utrzymując jakość produktu. Oferujemy elastyczne opcje pakowania, takie jak torby z bocznym klinem i torebki stojące, jako opakowania na paloną kawę i kawę ziarnistą, a także rollstock do pakowania małych porcji, filtrów oraz torebek typu stick. Szukasz dostępnych torebek na kawę? Zadzwoń do nas dzisiaj, a my przeprowadzimy Cię przez proces tworzenia idealnego indywidualnego opakowania na kawę.

Powiązane produkty